Μήνυμα Προέδρου
Η Δημοκρατία, λέμε συχνά και δίκαια υπερηφανευόμαστε για αυτό, γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο.
Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να επισημαίνουμε ότι αυτή η Δημοκρατία των αρχαίων Ελλήνων, δεν ήταν προϊόν και εφεύρεση σοφών εγκεφάλων, αλλά μάλλον ένα φυσικό επακόλουθο της αντίληψης που οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το ρόλο του ελεύθερου πολίτη μέσα σε αυτή.
Αυτή ακριβώς η αντίληψη υπαγόρευε την ανάγκη οι πολίτες να συνειδητοποιούν τον ενεργό ρόλο που οφείλουν να έχουν στη διαχείριση των κοινών. Χαρακτηριστικά ο Ισοκράτης λέει πως τον απράγμονα πολίτη δεν πρέπει να τον χαρακτηρίζουμε σαν φιλήσυχο, μα σαν άχρηστο. Η πόλη, και σε αυτή την περίπτωση η αρχαία Αθήνα, καθιστά τον κάθε ελεύθερο κάτοικό της, πολίτη που καλείται να λειτουργεί ως κύτταρο οργανικό συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας, μετατρέποντάς το έτσι σε πολιτικό πρόσωπο, του οποίου η πίστη, οι αξίες, οι ενέργειες και όλη του η συμπεριφορά μέσα στο πλέγμα της κοινωνικής αλληλεξάρτησης συνιστούν και ό,τι χαρακτηρίζεται ως πολιτισμός.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως ανεξάρτητα από το χαρακτήρα της κεντρικής εξουσίας, που άλλοτε ήταν δημοκρατικός, άλλοτε ολιγαρχικός στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο, αλλά ακόμα και κατά την Τουρκοκρατία, αυτή η πολιτική συνείδηση μέσα από το κοινωνικό σύστημα κράτησε την κοινωνία μας σε συνοχή και τον πολιτισμό ακμαίο.
Η σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση, κληρονόμοι της Εκκλησίας του Δήμου και του κοινοτικού συστήματος, έχει να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο ίσως κίνδυνο που της έλαχε στα χρόνια της ιστορίας της, τον εισαγόμενο ατομοκεντρικό πολιτισμό που τείνει να την συρρικνώνει σε γραφειοκρατικό μηχανισμό διαχείρισης λυμάτων, νερού και απορριμμάτων. Αντίρροπη δύναμη σε αυτή την τάση είναι ό,τι ανανεώνει το κοινωνικό πρόσωπο του ατόμου, ό,τι μας βγάζει από την ατομικότητά μας και μας μαθαίνει στη συνεργασία και συλλογική έκφραση, ό,τι μας καλλιεργεί την αλληλεγγύη, το ενδιαφέρον για τον πλησίον, την αγάπη. Η αιμοδοσία είναι μία από τις συγκινητικές εκφράσεις αυτής της αλληλεγγύης. Η ύπαρξη δεκάδων Αιμοδοτικών Συλλόγων στην Ελλάδα είναι μία βεβαιότητα πως το στοιχείο αυτό της αλληλεγγύης είναι ζωηρό στην ελληνική κοινωνία παρά τους δύσκολους καιρούς.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) και οι σύλλογοι μέλη της σε όλη τη χώρα επιδεικνύουν έργο κοπιώδους προσπάθειας πολλών χρόνων είναι έκφραση της ζωής της ελληνικής κοινωνίας και φέρει τα αποτυπώματα της ψυχής της κρίσης και της φιλοσοφίας όλων όσοι γεννηθήκαμε σε αυτόν τον τόπο και αναπτυχθήκαμε κάτω από το γλυκό φως της Ελλάδας.
Το τελευταίο διάστημα, λέξεις όπως αυτές του αλτρουισμού, της αυτοεκτίμησης, της προσφοράς αίματος, της προσφοράς ζωής, λέξεις και φράσεις με βαθύτατο νόημα, πλανώνται στη χώρα μας γενικότερα και συνθέτουν το μήνυμα της 17ης Λαμπαδηδρομίας καθώς και της 30ης Αμφικτιονίας που πραγματοποιήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Σε πείσμα των καιρών, εμείς ορίζουμε τους εαυτούς μας σε αυτές τις συντεταγμένες, γιατί η ύπαρξη και η δραστηριότητά μας ταυτίζεται με αυτή του έμφρονος ανθρώπου, που αγωνίζεται για έναν πολιτισμό με ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά, ικανό να αντιστέκεται στις παντοειδείς προκλήσεις της εποχής μας. Υπηρετούμε ένα πολλαπλό και πολυσήμαντο στόχο: να εξασφαλίζουμε το αίμα που χρειάζεται για να ζήσει ο άρρωστος συνάνθρωπός μας και συγχρόνως να ευαισθητοποιήσουμε τους εαυτούς μας και τα μέλη της κοινωνίας μας στην αλήθεια, πως χωρίς αλληλεγγύη, αγάπη και προσφορά, η κοινωνία δεν μπορεί να ζει ακμαία, να ευτυχεί και να δημιουργεί πολιτισμό.
Με αυτές τις σκέψεις καλωσορίζουμε τους ευαισθητοποιημένους Δημάρχους που εκφράζουν τις Τοπικές Κοινωνίες μας καθώς και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων και ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα φέρει και το τελικό αποτέλεσμα που είναι η αυτάρκεια αίματος στη χώρα μας από Τακτικούς μη Αμειβόμενους Εθελοντές Αιμοδότες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ