ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΕΑ – ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ «ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» ΤΗΣ 20ης ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

Μία νότα αισιοδοξίας και ελπίδας ήρθε να δώσει φέτος, η καθιερωμένη και σημαντικότερη δράση της Π.Ο.Σ.Ε.Α., η 20η Επετειακή Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας του covid-19 που έπληξε σημαντικά τη χώρα μας, με τις τεράστιες ελλείψεις αίματος που παρουσιάστηκαν.

Με συνδιοργανωτή τον Δήμο Νέας Σμύρνης και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ), της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» καθώς και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), η «Φλόγα της Αγάπης» φώτισε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής, του Δήμου Νέας Σμύρνης, την Παρασκευή 22 Ιουλίου και ώρα 18:30.

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών, στα χέρια των Ολυμπιονικών, Γιώργου Χειμωνέτου (Ολυμπιονίκη Ποδηλασίας) & Νάσου Γκαβέλα (Χρυσού Παραολυμπιονίκη στα 100 μέτρα), του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και άλλων Λαμπαδηδρόμων, με προπομπό τη Μουσική Μπάντα του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, οι πεζοί Λαμπαδηδρόμοι με τη συνοδεία της Ελληνικής Λέσχης Φίλων Μοτοσικλέτας Harley Davidson μέσω των κεντρικών δρόμων της Νέας Σμύρνης, κατευθύνθηκαν στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και άναψαν το βωμό και την απόδοση τιμών έκανε η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην αίθουσα ακολούθησαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, της Αντιδημάρχου Νέας Σμύρνης κας Κλεοπάτρας Δεληγιάννη, του Αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Γιατζίδη, του Γενικού Γραμματέα κ. Μιχάλη Χρηστάκη, του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, του  Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντωνίου Αυγερινού, των εκπροσώπων των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, της Προέδρου του Σικιαριδείου Ιδρύματος, κας Κορίνας Λιούτα και άλλων εκπροσώπων Φορέων του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στο ΕΚΑΒ, στην ΕΛΑΣ, στην ΕΡΤ και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) για την μακροχρόνια στήριξη του θεσμού της Λαμπαδηδρομίας καθώς επίσης και στον Χρυσό Χορηγό της Λαμπαδηδρομίας μας, την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

Με το πέρας των χαιρετισμών η Φλόγα ξεκίνησε το μεγάλο της ταξίδι, με τη βοήθεια της Ελληνικής Λέσχης Φίλων Μοτοσικλέτας Harley Davidson για τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, με Λαμπαδηδρόμο τον Περιφερειάρχη Αττικής, ο οποίος παρέδωσε τη Φλόγα στον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννη Φωστηρόπουλο, σε μία σεμνή τελετή προκειμένου να διανυκτερεύσει.

Την επομένη Σάββατο 23 Ιουλίου και ώρα 17:00 η Φλόγα ξεκίνησε από τον Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας με προορισμό, το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, με προπομπό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και επτά σκάφη της Ομάδας Αιγαίου όπου μέσω της Διώρυγας Κορίνθου κατέφτασε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας στις 21:00, τιμώντας κατ΄ αυτόν τον τοπικό Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ξυλοκάστρου, ο οποίος εμπνεύστηκε την Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών το 2002.

Τη φλόγα παρέλαβε από τους δύτες Χριστόφα και Γιώργο Καρπέτα, του Ναυτικού Ομίλου Λουτρακίου και Αγ. Θεοδώρων, η πρώτη Λαμπαδηδρόμος, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η Ιωάννα της καρδιάς μας.

Τη φλόγα της Αγάπης υποδέχτηκαν εκατοντάδες Λαμπαδηδρόμοι και με προπομπό τη Μουσική Μπάντα του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, τη συνόδευσαν μέχρι την Κεντρική Πλατεία του Αγ. Βλασίου. Τη Φιλαρμονική ακολούθησαν η πρώτη Λαμπαδηδρόμος Ιωάννα Παλιοσπύρου, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ξυλοκάστρου, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, δεκάδες Σύλλογοι και μαθητές του Δήμου Ξυλοκάστρου. Τη Φλόγα υποδέχτηκε με κωδωνοκρουσίες ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Βλασίου Ξυλοκάστρου.

Έγινε παρουσίαση των είκοσι χρόνων της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας και προβλήθηκαν επετειακά βίντεο της δράσης.

Ακολούθησε το μήνυμα της Ιωάννας «Καλησπέρα, Ευχαριστώ πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να είμαι η πρώτη Λαμπαδηδρόμος, σε αυτήν την επετειακή 20η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία. Η Φλόγα της Αγάπης θα διασχίσει και φέτος το περισσότερο μέρος της χώρας μας, θα περάσει από τα χέρια εκατοντάδων εθελοντών και με αυτό τον τρόπο θα διαδοθεί το μήνυμα της κορυφαίας αλληλέγγυας πράξης και ανιδιοτελούς προσφοράς, αυτή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πρωτόπαπα και τον κάθε Εθελοντή Αιμοδότη για το τεράστιο έργο που κάνουνε για αυτή την προσφορά αγάπης και ζωής γιατί όπως ξέρετε και εγώ ως πολυεγκαυματίας έχει χρειαστεί πολλές φορές να βρεθώ στο χειρουργικό κρεβάτι και έχω σωθεί από το αίμα αυτό όπως και πολλοί άλλοι. Το αίμα δεν αγοράζετε και δεν πωλείται μόνο προσφέρεται. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω σήμερα από την πόλη του Ξυλοκάστρου σε όλη την Ελλάδα. Δώστε αίμα, δώστε τώρα, και για πάντα σώστε μια ζωή».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς και τις τιμητικές διακρίσεις για όλους εκείνους που στήριξαν το θεσμό της Λαμπαδηδρομίας και υποσχέθηκαν όλοι ότι με την ίδια αγάπη και το ίδιο ενδιαφέρον θα στηρίζουν κάθε χρόνο τη σπουδαιότερη εκδήλωση που πραγματοποιείται για δυόμιση μήνες σε όλη τη χώρα, διασχίζοντας την Ηπειρωτική και Νησιωτική χώρα, από πόλη σε πόλη, από καρδιά σε καρδιά μεταλαμπαδεύοντας το μήνυμα της Πανανθρώπινης Ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων Σώματος, ευελπιστώντας πως σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την σημαντική αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, η χώρα μας θα καταστεί αυτάρκης από Εθελοντικά Προσφερόμενο Αίμα.

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την Interamerican για την παροχή οδικής βοήθειας στα οχήματα και τα δίκυκλα που συμμετέχουν στην Λαμπαδηδρομία καθώς και την Ολυμπία Οδό για την ελεύθερη διέλευσή τους, την Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ), την Ομάδα Αιγαίου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας, το Δήμο Παλαιού Φαλήρου και ιδιαιτέρως την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων BΙΚΟΣ Α.Ε., ως διαχρονικό υποστηρικτή της Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών καθώς και για την εν γένει στήριξη σε όλα τα δρώμενα της Ομοσπονδίας μας.

Ευχαριστούμε επίσης τον δημοσιογράφο Νίκο Υποφάντη και για τη διερμηνεία της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, Νεφέλη Ράντου.

Τέλος ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς που ενισχύουν την Ομοσπονδία μας και τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών όλης της χώρας καθώς τα τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ για την προβολή των δράσεών μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top